MY WAY 50 – MED ISKANIM IN NAJDENIM SVETOM

Avtobiografski dokumentarec Maje Weiss

”Bela krajina, Metlika in Majin dom.

Začutila sem globoko povezanost družine, skupnosti, prijateljev in Majinega raziskovalnega duha že v rani mladosti.

Potujem skozi film, kjer se prepleta življenje režiserke z dogodki svetovne zgodovine, ki so zaznamovali življenja žensk, moških, otrok, družin, skupnosti.

 

Srečanje z dečkom Černobila, Rusija in ponovno snidenje. Objem in prepletene niti med žensko in tokrat odraslim moškim za vedno.

Nadalje me pot popelje k dokumentarcu Banditenkinder – Slovenskemu narodu ukradeni otroci, ki govori o številnih slovenskih otrocih, ki so bili v času 2. svetovne vojne odpeljani v Nemčijo. Kot žensko se me globoko dotakne življenje Angele Vode, ene od pomembnih predstavnic ženskega feminističnega gibanja na začetku 20. stoletja, na Slovenskem, kateri je bilo ukradeno življenje.

Polna vtisov dokumentarca nadalje odpotujem v Afriko, kjer je nastal celovečerni dokumentarni film Dar Fur, vojna za vodo, z aktivistom Tomom Križnarjem in čutim metuljčke v prsih ob filmu Instalacija ljubezni.

 

Vrnem se domov. V objem reke Kolpe, ob celovečercu Varuh meje.

 

Popeljano skozi mavrični spekter raznovrstnih žanrov v režiji režiserke me gane milina, iskrenost, iskanje pravice in prodoren pogled skozi oko ženske, režiserke, žene, matere, prijateljice, vizionarke.

Ženske, ki živi ideologijo, h kateri stremi v svojih umetniških delih.

 

Ljubezen, družina, skupnost. ”

 

Ivana Milavec