Letošnja pomlad je prav posebna. Še nikoli nismo doživeli epidemije, še nikoli nismo imeli omejitve gibanja in še nikoli nismo toliko skrbi posvečali sebi in svojim najbližjim. Virus Covid 19 bomo zagotovo ohranili v spominih.

Imamo privilegij, da živimo na podeželju, stran od urbanih središč.
Imamo srečo, da imamo na dosegu rok prečudovito naravo, ki nam marsikdaj pomaga pri vsakodnevnih težavah.
Namesto v učilnici smo zdravilne rastline spoznavali na daljavo, in sicer v obliki samoizobraževanja z gradivom v spletni učilnici in z gradivi, ki jih je tedensko za vsako posamezno rastlino pripravila mentorica Mateja Redenšek Črepinšek. Vsak teden so bile z mentorico na voljo klepetalnice preko e-sporočil in telefonskih pogovorov.

Rastlina prvega tedna je bil čemaž. Željnim znanja so bila na voljo gradiva s podrobnim opisom rastline, njene učinkovine, delovanje in obsežen priročnik o pripravkih iz čemaža, ki si jih pripravimo za ohranjanje zdravja tekom leta in množica kuharskih receptov.

V drugem tednu smo se pogovarjali o koprivi in njenih učinkih. H gradivu o koprivi smo dodali še gozdarsko kuharsko knjigo in z recepti in nasveti navdušili vse tiste, ki so želeli in dopustili.
Radosti nas, ko smo skupaj z vami ugotavljali, kako pomembno se nam zdi delovati preventivno. In prav zaradi tega smo v tretjem tednu izbrali rastlino pegasti badelj. V tem času, ko smo več doma in so prazniki za nami, pa bi bilo lepo, da posežemo po sveže zdrobljenih ali zmletih semenih. Naše telo nam bo hvaležno.
Rastlina čertega tedna je bila po izboru udeležencev na daljavo – baldrijan. Le-ta nam lahko pomaga pri premagovanju žalosti, jeze, stresa, strahu, slabega spanca ali povedano drugače – pripomore k boljši kvaliteti življenja. To pa je za izkoristit, se strinjate, kajne?
Težko smo si v marcu predstavljali, da bodo v začetku maja učilnice še samevale in da bodo naša druženja omejena na družinski krog. Za rastlino tedna smo izbrali bezeg. Še kakšen teden, pa bo zacvetel. Omamen vonj bo klical, da ga naberemo in posušimo ali pa si iz njega naredimo sok, šabeso, vino, terjak. Zbrali in ponudili smo recepte za nekaj priljubljenih izdelkov iz bezga, da jih ljubitelji narave preizkusijo in se posladkajo z njimi tudi, ko že dolgo več ne bo cvetočih grmov.
Mentorica Mateja Redenšek Črepinšek in sodelavke projekta VGC Skupaj se iskreno zahvaljujemo za vsa vprašanja in verjamemo, da se kmalu srečamo na kakšnem zeliščarskem sprehodu.